Porodica, je li to zaista naš iskren oslonac u životu?

Published on 10/01,2007


Vrlo često sam nailazila na komentare poznatih i manje poznatih lica da im je porodica jedini pravi oslonac u životu. Pokretač i saputnik na svim dobrim i lošim putevima koje je život diktirao. Ok, ima istine, i ona važi sve do onog trenutka dokle sami ne izgradimo svoju ličnost koja je opet pa potekla iz porodičnog okruženja.
Što sam bivala zrelija, sumnjala sam u tačnost toga što govore, što iz nekog svog ličnog iskustva, tako i iz tuđih životnih priča. Sve mi je to delovalo kao dobra maska i beg od realnosti koja je surova, ali koju su želeli da sakriju.

Skoro sam čula tužnu priču koja me je navela da pomislim o tome, koja je žrtva roditelja prema deci i obrnuto? Šta je ono što oni očekuju od nas, šta je ono što mi njima moramo da pružimo? Jesmo li u obavezi, je li nam moranje da živimo njihovim životima samo da bi se oni osećali više vrednijim u našim očima iako je to protiv naših načela i lične satisfakcije. Je li to sebičnost, kukavičluk, beg od prošlosti, trenutni životni status ili nešto sasvim drugo?

Drugarica moje poznanice je godinama živela u Beogradu, studirala i na fakultetu upoznala dečka s kojim je bila u vezi godinama. Živeli su zajedno, shvatili da se vole i da je to to.
Postojao je jedan "problem". Ona je Srpkinja koja je za vreme rata došla u Srbiju , a on je Hrvat.Njihovi roditelji nikada nisu podržavali njihov izbor partnera, nisu želeli komentarisanje na tu temu i predpostavljam, nisu želeli ni planove o njihovoj zajedničkoj budućnosti

.
Mimo svih tih prepreka koje su ih pratile, ostali su dosledni svojim željama i stavovima i potrebi da budu zajedno.
Ovih dana će se venčati, ali bez prisustva roditelja jer su ih se roditelji odrekli.Ni jedna ni druga strana ne podržava odluku svog deteta i bukvalno, ne žele više bilo kakav kontakt s njima.

Svoje venčanje će obaviti bez porodice, bez jedinog oslonca u životu!


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=11587

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Porodica, je li to zaista naš iskren oslonac u životu? 1. Visit dmc

  znas kako.. do odredjene granice jesu... Porodica je naravno najveci oslonac u toku odrastanja i moze biti kasnije.. ali do neke mere, je znas da se desava da ponekad porodica moze uticati na jedinku negativno.. Tako da i to ne treba uzimati zdravo za gotovo.. Takodje ne znaci da je svaka akcija koja nije odobrena od strane iste, losa... Zanimljiva je tema u svakom slucaju... sto se tice odricanja, sta reci, ljudi cu cesto skloni reagovati na osnovu svojih predrasuda.. tu treba ostati (probati makar) hladan, pa se nadati da ce onaj drugi shvatiti gde gresi.. ako ne shvati opet dobro... 2. Visit mj

  Govoreći iz nekog svog ličnog iskustva,često mi se desi da "neplanirano" uradim nešto mimo moje volje i želje, već uradim onako kako je mama želela, i to uradim jer u tom trenutku želim da izbegnem moguću raspravu o tome jer smatram da nije vredno toga.
  Nisu ni svesni , a nismo ni mi, tj. ja, kako zna da na diplomatski način sugeriše i opet postigne ono što je želela, pa neka je i neka banalna stvar.
  Ali..opet je to jako široka tema i povezana je sa mnoštvo drugih sporednih faktora koji su uticali na ophođenje naših roditelja prema nama, našim ophođenjem prema njima, kao i na to kako ćemo se mi ophoditi prema našim naslednicima- hoćemo li od njih praviti ono što su naši roditelji od nas , ili ćemo pak imati neki svoj vlastiti "tretman" izgrađen na onim dobrim i lošim tretmanima kroz koje smo mi prolazili..
  Pozz.. 3. Visit tuzna

  mozda i nije uvek iskren,ali u vecini slucajeva jeste.Pa ko ce nam biti najveci oslonac ako ne porodica?Kome verovati ako ne svojim najblizima?Ne kaze se dzabe da je bogat onaj ko ima porodicu.Ali uvek postoje oni koji su kao ovi iz tvoje price.Pa ako im nije vazna sreca njihove dece vec da sami budu zadovoljni,neka im.Pa da vidimo koliko mogu da izdrze bez njih! 4. Visit vastag

  Normalna porodica uvek je iskren i pravi oslonac u zivotu...to zavisi od dva coveka...a njihov odnos odredjuje vrednost jedne porodice...ali kao u zivotu,tako i u braku ima i sinus,kosinus a ponekad i kotangent jednacina...koju mnogi brakovi ne prezivljavaju...jer kad iz drveta jednom izvadis cvor,ne mozes ga vratiti nazad. 5. Visit domacica

  Kako li su te dve porodice uspele da vaspitaju decu, kada im u jednom od najvažnijih trenutaka u životu ne pružaju podršku?
  Igraju li se oni Romea i Julije u svežoj varijanti?
  Za brak je na prvom mestu potrebna ljubav, a pripadnost naciji ne igra nikakvu ulogu. 6. Visit bravo

  potrebno mi je sastav ili pesmeca na temu ''PORODICA JE VAZNA'' 7. Visit zvezda

  svake su reči suvišne. ljubav je nešto najlepše što u životu može da se desi i ne pita za granice.
  krv ne može biti voda, srešće se jednoga dana sa malim očima plavim ili smeđim a neće znati da je to baš njihova krv a ne voda.praštati treba jer to je ljudski . jednom je neko razdvojio ono što nije trebalo biti razdvojrno i eto...